Behandelingen

Vachten hebben een verharingsproces. Een haar groeit, gaat in een rustfase en valt uit. Bij sommige vachten is dit zo minimaal dat we van een niet-verharende hond spreken. Denk hierbij aan Maltezer, Shih Tzu, Poedel, maar ook veel Doodles en Boomers. Deze vachten hebben veel verzorging nodig. In de trimsalon kunnen we de vacht goed wassen, voeden, en drogen. Hierdoor is de vacht voor de eigenaar tussen de behandelingen door makkelijker te onderhouden. Ook kan men kiezen om deze vachten in te korten, dat kan van gladgeschoren tot een leuk berenmodelletje. Al naar gelang de eventuele rasstandaard en de wensen van de eigenaar.

Anderen hebben een ruwe vacht die moeilijk uit zichzelf loslaat, dat noemen we een plukvacht. Hierbij worden de haren handmatig uitgehaald. Wanneer dit op het juiste tijdstip gebeurd is dat niet pijnlijk voor de hond. Integendeel de meeste vinden het heerlijk. Er is dan weer ruimte voor een mooie nieuwe gezonde vacht.

Honden met zware dubbele vachten, bijvoorbeeld Golden retriever, Keeshond, New Foundlander, Husky hebben veel onderwol. Vaak gaat de eigenaar hier proberen zoveel mogelijk uit te kammen. Echter door te vaak  kammen worden ook de haren die nog niet klaar zijn uitgetrokken. Hierdoor raakt het verharingsproces verstoord en wordt steeds meer wol aangemaakt. Wij kiezen voor de was-blaasmethode. De hond wordt meteen in bad gezet en krijgt een shampoo behandeling, hierdoor komen ook de haren die bijna klaar zijn los. Daarna worden de losse haren door middel van een krachtige blazer uit de vacht geblazen. Deze methode is veel vriendelijker voor vacht en huid dan borstelen en föhnen. De eigenaar krijgt uitleg over het verdere onderhoud van de vacht.

Ook voor de kortharige werkt de was-blaasmethode prima. We helpen ze door hun rui heen en de eigenaar heeft veel minder last van de haren in huis.

Spaniels en setters zijn een aparte groep, deze zijn niet ruwharig maar worden wel geplukt. Dit moet echter met beleid gedaan worden, omdat deze vachten erg kwetsbaar zijn. Deze vachten worden sterk beïnvloed door castratie/sterilisatie. Door een verkeerde behandelingen kunnen deze vachten kompleet van textuur veranderen.

Katten zijn een apart hoofdstuk, maar ook hierbij gaat de regel op, niet teveel kammen. Wanneer een kat klitten in de vacht heeft is het afhankelijk van hoeveel of het er nog uitgekamd kan worden, of dat het geschoren moet worden. Soms is het zo veel dat we de hele kat kaal moeten scheren, dat willen we natuurlijk voorkomen. U leest meer over de behandeling van de kat onder de desbetreffende knop.

Natuurlijk zijn er op bovengenoemde vachtsoorten veel variaties en combinaties mogelijk. Sommige vachten veranderen drastisch door castratie/sterilisatie.